TEATRE I LITERATURA "Els fets de Jaume I"

Els alumnes de 2n i 3r d’ESO amb els seus professors de Valencià, Rafa i Susana respectivament, Andrea i José J., hem assistit a la representació teatral “Els fets de Jaume I” al teatre El Musical del Cabanyal(València)

L’obra “Els fets de Jaume I” pertany al projecte de Teatre i Literatura dirigit als alumnes d’ESO. L’objectiu general d’aquest projecte és apropar als alumnes elements del currículum de l’àrea de Valencià a través del teatre, com a un complement actiu de treball realitzat pels docents dins l’aula. Es tracta, en definitiva, d’oferir als alumnes la possibilitat de veure representades al teatre alguna de les lectures obligatòries del curs: en el cas de 2n d’ESO els alumnes han llegit “El llibre dels Fets”, ja que enguany, hem nomenat com a escriptor de l’any a Jaume I. D’aquesta manera complementem el seu aprenentatge. Creiem que el teatre és un mitja pedagògic per que els nostres alumnes puguen assimilar i assolir els continguts.El teatre com a eina per a millorar la comprensió de la literatura.

Hem intentat despertar l’interés per la lectura a través de la representació dels textos en el escenari. Doncs els actors i actriu han donat cos i vida a les veus del llibre i s’han adonat que la literatura parla de coses que tenen a veure amb ells i el món actual i d’aquesta forma que abandonen la visió de la literatura com una cosa avorrida. A més d’això intentem amb el teatre que puguen desenvolupar capacitats personals ( la imaginació, observació, creativitat), actituds socials positives (respecte, convivencia, treball d’equip) i sensibilitats artístiques (literatura, veu, música…etc)

“El llibre dels fets” és la crònica que Jaume I va deixar com a llegat històric i literari de la seua vida i del seu regnat. Un recorregut on palpem la personalitat del rei, qui ens explica en primera persona com es va enfrontar als problemes bèl.lics i polítics de la seua època: les revoltes de la noblesa, les conquestes de Mallorca i València, els alçaments dels musulmans encapçalats per Al-Azraq, el Conceli de Lió…

L’obra teatral “El fets de Jaume I”, parteix de la versió del Llibre dels fets publicada per Edicions Bromera, pren com a punt de partida els fets narrats pel propi monarca per endinsar-se en un espai de joc i diversió on els tres personatges ficticis, Orú, Ordós i Luú, reviuen els passatges que més marcaren al Rei. Situacions dures, situacions còmiques, situacions emotives…
Un espectacle per conèixer al que va ser i és tot un símbol per la nostra cultura, el Rei Jaume I El Conqueridor.

L’espectacle “El fets de Jaume I” està escrit per Xavier Dauder i dirigit per Martín Crespo amb els actors Carlos Galiana, Carol Linuesa i Ernesto Pastor.

Al finalitzar la representació hem realitzat un col.loqui entre els actors, Xavier Dauder i els alumnes.

No hay comentarios: